Tack och hej då Anneke – välkommen Göran!
Tack och hej då Anneke – välkommen Göran!

Tack och hej då Anneke – välkommen Göran!


En av ekobranschens absolut största profiler och välkända ansikten, Lantmännens Anneke Svantesson, går vidare till en ny arbetsgivare. Efterträdare blir Göran Karlsson med lång erfarenhet från spannmålshandel hos Lantmännen.
- Utmaningen är att få igång utvecklingen för expansionen av den svenska ekoarealen. Det är dags för ekomarknaden att byta till större kostym, säger Göran Karlsson.

Anneke Svantesson och
Göran Karlsson


Landsbygdsdepartementet har fått förstärkning i maktens korridorer och Anneke Svantesson ska framöver arbete med konkurrensfrågor inom jordbruket samt regelförenklingar för jordbruksföretag. Inom hela ekobranschen nämns Annekes namn med stor respekt och hon har många spännande historier att berätta om sina 20 år med ekologisk spannmål.


- I början var det pionjärarbete, det fanns ingen marknad. Den första affär jag gjorde var med fem ton kvarnvete. Jag kunde ingenting och ringde upp en odlare jag stött på som jag tyckte verkade snäll, han råkade sedan även bli min man, säger Anneke Svantesson och ler åt minnet. Anneke minns även sin första exportaffär av ekospannmål:

- Jag åkte runt i England med en resväska med spannmål och knackade i princip dörr hos olika handlare. Vi sålde den första omgången och skickade iväg den första båten. De ringde helt förundrade och sade ”Its homogenius, we never seen that before!”. Det var genombrottet, säger Anneke.

Under början av 2000-talet exporterades vissa år upp till 70 procent av den svenska ekoskörden, nu är Sverige ett importland.

- Men jag ser det inte för otroligt att vi snart exporterar igen, säger Anneke. Hon har genom åren haft mycket direktkontakt med de svenska bönderna.

- Det är viktigt för bönderna att se vem som är ansvarig för affärerna och under de här åren har jag haft oerhört mycket positiva kontakter med odlarna, även när det emellanåt har varit tuffa tider. Det har varit världens roligaste jobb!

Den som får ansvaret hos Lantmännen för att ta över ekoaffären blir Göran Karlsson, en välkänd profil inom Lantmännensfären och även han faktiskt pionjär inom ekobranschen.

- Efter min studietid i Uppsala så var jag en av de tidiga ekoodlarna. Jag körde hlea konceptet med ryggsäck, Graningekängor och ordentligt skägg, det var min livsstil under en period, minns Göran. Sedan fick han jobb på Lantmännen och har arbetat där sedan 1982 med bland annat rådgivning, utveckling, försök, växtodlingsprodukter och växtskydd. Han har varit inköpschef för Odal och Lantmännen på spannmål och även arbetet med trading och export.

- Jag har följt Annekes arbete under många år och jag tycker det ska bli roligt att få jobba med en produktportfölj som jag tror på. Utmaningen är att få igång utvecklingen för expansionen av den svenska ekoarealen. Det är dags för ekomarknaden att byta till större kostym och växa ifrån nisch. Idag är Sverige ett importland och jag skulle vilja se att vi själva kan tillgodose vår egen marknads behov och även att vi skulle kunna exportera en viss volym ekologisk spannmål. Vi behöver mer areal både på lång och kort sikt, säger Göran.

Det blir alltså Göran som i fortsättningen kommer att skriva de marknadsrapporter om den ekologiska spannmålshandeln som publiceras på Gyllebo Gödnings hemsida.
 
Gyllebo Gödning
 
Agriprim